Home » Natură » Noul inamic al narvalului

Noul inamic al narvalului

Publicat: 08.01.2022

Timp de milenii, vaste întinderi ale Oceanului Arctic au fost neatinse de oameni, ocean în care narvalii și alte mamifere marine trăiau netulburate. Însă prezentul a adus un nou inamic al narvalului.

Acum când schimbările climatice determină topirea gheții marine, a existat o creștere a activității umane în Arctica. Acest lucru a dus la un zgomot semnificativ mai mare de la o serie de surse umane, inclusiv studii seismice, explozii de mine, proiecte portuare și nave de croazieră.

Deși zgomotul nu este puternic când vine de la o distanță destul de mare, pentru narvali, zgomotul este deranjant și declanșează stres chiar și la mulți kilometri distanță, scrie Science Daily.

Acestea sunt rezultatele unor experimente unice efectuate cu emblematica balenă. Universitatea din Copenhaga a ajutat Institutul de Resurse Naturale din Groenlanda (Pinngortitaleriffik) să analizeze datele colectate în timpul cercetării.

Narvalii sunt notoriu dificil de studiat, deoarece trăiesc doar în Arctica Înaltă, greu accesibilă, care este adesea acoperită de gheață. Dar echipa de cercetare a reușit să eticheteze o turmă de narvali din sistemul de fiord Scoresby Sound din estul Groenlandei, folosind o varietate de echipamente de măsurare.

Apoi au poziționat o navă în fiord, care a expus animalele la zgomot, atât de la motorul navei, cât și de la un pistol seismic cu ​​aer folosit pentru explorarea petrolului.

„Reacțiile narvalilor indică faptul că sunt speriați și stresați. Aceștia nu mai emit sunetele de clic de care au nevoie pentru a se hrăni, nu se mai scufundă adânc și înoată aproape de țărm, comportament pe care de obicei îl manifestă doar atunci când se simt amenințați de balene ucigașe”, explică biologul marin Outi Tervo, de la Institutul de Resurse Naturale din Groenlanda, care este unul dintre cercetătorii din spatele studiului.

„Acest comportament înseamnă că nu au șanse să găsească hrană atât timp cât zgomotul persistă”, a continuat biologul.

Cercetătorii văd, de asemenea, că aceste balene fac un număr neobișnuit de lovituri cu coada atunci când fug de un vas. Acest lucru poate reprezenta un pericol pentru ele, deoarece le epuizează foarte mult rezervele de energie.

Conservarea constantă a energiei este importantă pentru narvali, deoarece au nevoie de o cantitate mare de oxigen pentru a se scufunda la câteva sute de metri sub apă pentru hrană și pentru a reveni la suprafață pentru aer.

inamic al narvalului
Foto: Shutterstock

Noul inamic al narvalului este zgomotul

Narvalii își petrec cea mai mare parte a timpului în întuneric, parțial pentru că Arctica este întunecată jumătate din an și parțial pentru că acești unicorni ai mării vânează la adâncimi de până la 1.800 de metri, unde nu există lumină.

Astfel, totul în viața unui narval se bazează pe sunet. Și , la fel ca liliecii, ei se orientează prin ecolocație, care include emiterea de sunete de clic pe măsură ce vânează.

„Datele noastre arată că narvalii reacționează la zgomotul aflat la 20-30 de kilometri distanță de sursa acestuia, oprindu-și complet sunetele de clic. Și la un moment dat am putea măsura acest lucru de la o sursă aflată la 40 de kilometri distanță”, spune profesorul Susanne Ditlevsen, de la Departamentul de Științe Matematice al Universității din Copenhaga.

„Este destul de surprinzător că putem măsura cum ceva atât de îndepărtat poate influența comportamentul balenelor”, a adăugat profesorul.

Profesorul Ditlevsen a fost responsabil de analizele statistice ale seturilor de date enorme și extrem de complicate care au apărut în urma experimentelor, unde datele au fost colectate prin microfon subacvatic, GPS, accelerometru (un aparat care măsoară mișcarea în trei direcții) și monitoare de ritm cardiac.

Ea continuă: „Chiar și atunci când zgomotul unei nave este mai mic decât zgomotul de fond din ocean și nu îl mai putem auzi cu echipamentul nostru avansat, balenele îl pot auzi și distinge de alte sunete din mijlocul lor. Și astfel, într-o anumită măsură, comportamentul lor este în mod clar afectat. Acest lucru demonstrează cât de incredibil de sensibili sunt narvalii.”

După o săptămână de teste sonore, cercetătorii au observat că comportamentul balenelor a revenit la normal.

„Dar dacă sunt expuse la zgomot pentru o perioadă lungă de timp, de exemplu dacă în apropiere este construit un port care duce la trafic maritim regulat, balenele ar putea avea un succes mai mic la vânătoare pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce ar putea deveni o problemă destul de serioasă”, spune Outi Tervo.

„În acest caz, ne temem că ar putea avea consecințe fiziologice pentru ei și că le va afecta starea fizică”, a completat Tervo.

inamic al narvalului
Foto: Shutterstock

Noul inamic al narvalului necesită un apel la autorități

Speranța cercetătorilor este că autoritățile și alți factori de decizie vor asigura o mai bună gestionare a activităților care creează poluare fonică în habitatele narvalilor.

„În cea mai mare parte, narvalii trăiesc în jurul Groenlandei, Canada și Svalbard, în Norvegia. Ca atare, aceste țări au responsabilitatea principală de a avea grijă de ei”, spune Susanne Ditlevsen.

„Deoarece narvalii sunt atât de bine adaptați la mediul arctic, nu pot alege pur și simplu să se mute în Caraibe. Narvalul este presat atât de temperaturile mai calde ale apei, cât și, în unele locuri, de pescuit. Acum zgomotul intră în ecuație”, a adăugat Ditlevsen.

Outi Tervo adaugă: „Schimbările au loc atât de repede în Arctica, încât ne temem că narvalii nu se vor putea adapta decât dacă se depune mai mult efort pentru a-i proteja. Unele zone sunt atât de importante pentru narvali încât s-ar putea argumenta că perturbările umane ar trebui să nu fie deloc permise acolo”.

„În altă parte, este posibil să se stabilească reguli, de exemplu, cu privire la cât de repede poți naviga sau că poți naviga doar cu motoare electrice mult mai silențioase. Tehnologia oferă oportunități excelente de a reduce zgomotul”, completează Tervo.

Despre studiu

Studiul s-a extins timp de două săptămâni, ceea ce înseamnă că narvalii au fost expuși la zgomot pentru un timp relativ scurt în comparație cu studiile seismice. Cercetătorii nu au observat daune pe termen lung din experimentul pe balene.

În timpul explorării seismice de petrol și gaze pe mare, tunurile cu aer comprimat sunt folosite în afara navei. Pistolele cu aer comprimat lansează unde sonore puternice spre fundul mării pentru a forma o imagine a compoziției geologice a subsolului folosind ecoul reflectat.

Cercetătorii estimează că concluziile lor sunt subestimate, deoarece în timpul experimentelor au folosit doar un singur pistol cu ​​aer, relativ mic; explorările de petrol și gaze folosesc mai multe tunuri cu aer comprimat simultan, care sunt de obicei de un calibru mai mare.

În timpul experimentelor, cercetătorii au colectat tipuri de date necolectate până acum despre narvali. Potrivit Susanne Ditlevsen, seturile de date sunt atât de mari și complexe încât a fost nevoită să utilizeze o gamă largă de metode de analiză matematică (inclusiv modele liniare generalizate, regresie cuantilă, modele markov, modele de stare-spațiu, analiză de supraviețuire, modele de amestec, precum și rețele neuronale și alte tehnici de învățare automată), iar seturile de date îi oferă ei și studenților ei de lucru pentru mai mulți ani.

inamic al narvalului
Foto: Shutterstock

Despre narvali

Narvalul este numit „unicornul mării” din cauza colțului răsucit caracteristic al masculului. Colțul, care poate crește până la trei metri lungime, este o caracteristică sexuală secundară asemănătoare coarnelor căpriorului sau cozii păunului.

Narvalii trăiesc în principal în jurul Groenlandei, nord-estul Canadei, Svalbard, în Norvegia, și nordul Rusiei (Marea Siberiei de Est). Potrivit ultimei estimări, populația globală este de 70.000-80.000 de indivizi.

La nivel global, populația totală de narvali este evaluată ca „neamenințată” de către IUCN. Cu toate acestea, mai multe sub-populații continuă să scadă. Populațiile din Groenlanda de Est sunt estimate a avea mai puțin de 1.000 de indivizi și, potrivit NAMMCO (Comisia pentru mamifere marine din Atlanticul de Nord), acestea sunt în declin brusc.

În urma experimentelor, a fost publicat un articol în Biology Letters.

Iar un altul a fost publicat în Frontiers in Marine Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Bacterii marine din Arctica canadiană capabile să biodegradeze motorina și uleiul deversate

Uriașul aisberg A68 s-a pierdut în ocean după desprinderea de Antarctica

O plantă din China, folosită de mii de ani în leacurile tradiționale, și-a schimbat complet culoarea pentru a nu mai fi culeasă

Diego, țestoasa care și-a salvat specia de la dispariție, s-a întors acasă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”